Followers

2012/02/08

tentang Hijab

Asslamualaikum
 
 

dah lama aku x menulis di blog..walau ada banyak benda best nak share tapi sikap malas lebih menebal..hik hik....
dan aku nak story morry pasal satu benda ni..iaitu pasal HIJAB..yes...mesti semua tau kan...hijab tu apa...dan dari perspektif aku pasal hijab dah makin bertambah..melalui apa yg telah aku baca,tengok dan dengar...

aku sedar dulu aku ni bukan la pemakai hijab yg setia dan betul..sikap kebudakan2 aku yg x matang dan x berfikir secara serius pasal benda2 ni dulu..sampai aku masuk tingkatan 5 mcm tu aku start untuk memakai hijab dgn kerap...ye semua ni pengaruh kawan2 di sekolah..time ni kawan2 perempuan aku bertambah...dan rasa malu pon dah makin menebal..

tapi aku masih dipengaruhi lagi satu pengaruh iaitu..kakak2 aku..dulu kakak aku yg pertama tak memakai tudung,dan seterusnya kakak aku yg kedua..cuma kakak aku yg ketiga je memakai tudung..tapi penah gak aku nampak dia free hair...maybe masa tu dia baru masuk UiTM...kadang2 je..lepas tu aku tengok dia memang dah tutup sekarang...

dan waktu dulu aku lebih banyak meminjam baju2 dari kakak2 aku sbb aku ni x pandai shopping baju..so kira baju2 aku dulu x ada yg labuh pon..tapi aku ni jenis x kesah sangat pasal penampilan...aku pakai je apa yg ada..dulu sgt lurus..bendul..haha...lagi aku x suka keluarkan duit untuk baju..better save utk beli manga..haha

tapi bila dah masuk PASUM..aku dikelilingi kawan2 yg berhijab penuh..memakai tudung x bersilang...aku pon rajin pergi surau masa kat sana..aku dapat rasa environment dikelilingi kawan2 yg jenis mcm ni...tapi dulu aku ni ikut2 jek..balik umah kakak2 aku panggil aku Ustazah...

lepas aku keluar dari sana..aku masuk Uitm..dan kursus yg aku amek pulak ada kawan2 yg berhijab dan ada yg x...dan aku masih lagi kadang pakai kadang buka..kalau kat dlm Uitm aku pakai tapi kalau keluar dgn kakak aku jarang2 pakai...entah nape pon aku x tau..maybe sbb kakak aku x pakai kot...

tapi lepas aku putus cinta dulu..aku lebih banyak melakukan ibadah utk dekatkan diri pada Allah...adahikmah rupanya...aku banyak membaca pasal perempuan2 yg dulu x berhijab dan kemudian telah berhijrah menjadi seorang muslimah yg berhijab penuh..rasa makin kagum dan lebih terpikat lepas tengok cerita AYAT-AYAT CINTA..haha.....

aku mahu jadi macam diorang..tapi aku x nak perubahan yg terus menerus..sbb aku takut hati aku x kuat..takut nanti aku berubah drastik then satu hari aku berubah balik seperti dulu...so aku buat sikit2..mula2 aku nekad utk memakai tudung sepanjang masa aku di luar...kadang2 aku terlupa gak pasal azam aku tu..huhu...tapi alhamdulillah...atas nasihat dan dorongan dari zizul...azam aku semakin kuat...insyaAllah..aku akan terus berhijab dan x akan buka lagi..

selain tu aku nak berkongsi pasal sesuatu...tentang Hijab lagi..bagi aku..Hijab bukan saja pasal kita menutup Aurat(Cover)..ye kita kene cover..bukan wrap....hijab juga bermaksud kita cover diri kita dari terlebih banyak cakap..memakai make up yg tebal..ketawa yg berlebihan dan mengilai2...dan juga cara percakapan kita...so hijab x semestinya bila kita keluar..tapi juga bila kita bersama muhrim2 kita..bila kita x perlu bertudung pon kita kene cover hijap hati dan mulut kita....

sbg contoh...kalau anda seorang muslimah..berhijab..tapi hanya di kepala juga tidak betul...
atau berhijab tetapi memakai sesuatu yg jarang sehingga nampak susuk tubuh dalam...pon x betul..
tapi benda yg aku sgt x boleh terima...mereka yg berhijap penuh..cover the body perfect-fully...tapi tidak pada mulut dan hati mereka...maksudnya mereka x jaga hati mereka,bercakap buruk dan suka menyakitkan hati orang lain..itu lebih buruk dari mereka yg x berhijab...

kadang2 aku pelik..ye aku terjumpa ramai orang mcm ni...berhijab..tapi x solat...mungkin kerana fashion semata..atau berhijab tapi mempunyai hati yg gelap..
aku rasa marah pada org mcm ni...bagi aku better kita perbetulkan hati seiring dgn pemakaian kita..bukan hanya menutup di luaran sahaja..like a rotten apple....di luar nampak cantik..tetapi di dalam ada isi yg busuk...

ye aku juga pernah jumpa ada juga kawan2 yg alhamdulillah..berhijab dgn sempurna dan masih menjaga hati dan percakapannya...aku masih belum dapat menjadi seperti dia..tapi aku berazam suatu hari nanti..aku akan menjadi sepertinya....insyaAllah...

ps:dulu kecik2 nak pakai gown masa kahwin...tapi sekarang.......xoxo

4 comments:

komen dengan bijaksana..tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...